Älypuhelin on yleisin musiikintoiston väline, mutta tällä hetkellä se on suurten muutosten alla. Vanha audioliitäntä katoaa pikkuhiljaa ja C-tyypin USB-liitäntä on korvaamassa sitä. Siksi onkin yllättävää, että Androidin audiotuki on ajastaan jäljessä.
AndroidAuthority-sivusto on julkaissut artikkelin, joka kuvaa hyvin tämän hetken haasteita audion toistossa. Yllättävin on tieto siitä, että Androidissa ei ole päivitetty USB-audiokoodekkia sitten Lollipop- eli 5.0-version eli vuoden 2014 jälkeen. Edelleen Android käyttää USB Audio Class eli ADC 1.0:aa.
ADC 1.0 tukee 24-bittistä ääntä kahdella kanavalla 48 kilohertsin näytteistystaajuudella. USB:n audiokoodekki on kuitenkin jo ehtinyt versioon 3.0. Monet valmistajat ovatkin tukeneet uudempaa standardia omissa laitteissaan. Tämä on kuitenkin ongelma, koska kuluttajat eivät tiedä, minkätasoista musiikkia laitteilla voi toistaa ja mitä kuulokkeita ne tukevat.
AndroidAuthorityn mukaan ongelmien selitys voi löytyä USB-standardeista. ADC 1.0 toimii hyvin ensimmäisen polven USB-yhteyden yli. Sen sijaan USB 2.0 kuluttaa selvästi enemmän tehoa.
USB:n 3.0-standardi kuitenkin korjaa tehonkulutusongelman. Uusilla toiminnoilla kuten LPM1:llä (High-Speed USB’s Link Power Management) audiota voidaan siirtää laadukkaammin USB3-liitäntää pitkin, sillä pakettien lähettämisen välillä tehonkulutus saadaan puristettua nollaan.
Näin USB-audioliitännän tehonkulutus tulee käytännössä samalle tasolla kuin vanhoissa 3,5-millisissä audioplugeissa. Samalla musiikkia voidaan USB 3.0 -liitännän yli kuunnella selvästi laadukkaampana eli 32-bittisenä 384 kilohertsin näytteistyksellä. Tämän ero vanhaan ADC 1.0:een on selvästi korvin kuultavissa.
Uudet USBC-liitäntäiset kuulokkeet ansaitsevat paremman audiokoodekin eikä lähes viisi vuotta vanhaa tekniikkaa. AndroidAuthority päättää.
Lue lisää täältä.