Googlella on käynnissä pienimuotoinen katastrofi, kun on käynyt ilmi, että Androidin sovellukset lähettävät käyttäjän paikkatietoja eteenpäin ilman lupaa. Nyt Vanderbild-yliopiston tutkija lisää vettä myllyyn: Android-laitteet lähettävät käyttäjän paikkatietoja jopa kymmenen kertaa iPhonea enemmän.
Professori Douglas C. Schmidtin tutkimus kertoo karua kieltä Androidin tavoista kerätä käyttäjädataa. Tutkimuksen mukaan Androidin taustalla toimiva Chrome-selain lähetti paikkadataa Googlelle 340 kertaa 24 tunnin aikana, eli 14 kertaa joka tunti.
Paikkadata muodosti tutkimuksessa peräti 35 prosenttia kaikesta dataliikenteestä, jonka puhelin lähetti Googlelle. Toimettomana Androidin Chrome-selain lähettää Googlelle dataa lähes 50 kertaa useammin kuin Applen Safari iPhonessa.
Google on myöntänyt, että se kerää paikkadataa, vaikka Location History – eli Sijaintihistoria-asetus olisi estetty. Jotta paikkadataa ei lähtisi Googlelle, pitää käyttäjien poistaa käytöstä myös sovellusten ja webin aktiivisuuden kerääminen.
Schmidtin mukaan Google pystyy yhden päivän aikana pääosin passiivisesti keräämänsä datan avulla tunnistamaan käyttäjän mielenkiinnon kohteet, reitit, musiikkimaun ja ostohistorian hämmästyttävän tarkasti. Yli kahdella miljardilla käyttäjällään Android on Googlen tärkein datankeruutyökalu.
Toinen tärkeä datankeruun työkalu on Chrome-selain. Sekä Chrome että Android lähettävät dataa Googlelle myös ilman, että niitä käytettäisiin.
Vieläkö ihmettelet, miksi Google ja Android-puhelimesi tietävät sinusta niin paljon?