Älypuhelin koostuu yli 20 erillisestä piiristä, jotka kaikki voidaan optimoida omaa toimintoaan varten. IoT-laitteessa tämä ei ole mahdollista. Kyse on raudan ja ohjelmiston yhdistelmästä. Silicon Labsin pääjohtaja Tyson Tuttle näkee, että IoT:n tulevaisuuden määrää ohjelmisto. Ja hän tietää, mikä se ohjelmisto on.
Tuttle muistutti, että palvelimia hallitsee Linux, PC-koneita Windows ja MacOS sekä älypuhelimia Android. IoT-puolelta tällaista hallitseva alusta puuttuu. - Linux se ei ole, koska IoT-laitteessa ei ole tarpeeksi muistia, eikä Linuxia ole optimoitu pienelle tehonkulutukselle.
Yleensä IoT-laitteissa ajetaan jotain RTOS-käyttöjärjestelmää. SiLabsin ehdokas IoT-kuninkaaksi on Gecko-piireillä toimiva Micrium-pohjainen käyttöjärjestelmä. – Uskon, että nyt lanseerattava Gecko OS -käyttöjärjestelmämme nousee tällaiseen asemaan, Tuttle sanoo.
Tuttlen mukaan suurilla valmistajilla on resursseja kehittää oma, räätlöity kehitysalustansa, mutta valtaosa asiakkaista tarvitsee helpon tavan saada sovellukset kentälle. – Uskomme Gecko OS tuo IoT:n massoille. Ilman, että kehityksessä tarvitsee ohjelmoida riviäkään koodia.
SiLabs on tuonut kehittäjien tarjolle Wireless Xpress -rajapinnan ja työkalut, joilla langattomien piirien konfigurointi onnistuu erittäin nopeasti vain valitsemalla halutut konfiguraatiot. Työkalu tuottaa valintojen pohjalta automaattisesti mikro-ohjaimen koodin.
Ensi vaiheessa Wireless Xpress tukee Bluetooth- ja wifi-radioita, mutta SiLabsin tavoite on viedä koko Xpress-filosofia läpi koko tuotevalikoiman. Tuki muille protokollille kuten ZigBee ja Thread on luvassa ensi vuoden aikana.
- Wireless Xpress absrahoi langattomat protokollat. Kehittäjän ei tarvitse kirjoittaa riviäkään koodia. Käytännössä Gecko OS ratkaisee IoT-ohjelmistokehityksen haasteet, Tuttle hehkuttaa.