Electronica – Eilen alkaneilla Electronica-messuilla pääjohtajat kokoontuivat jo perinteiseen pyöreän pöydän keskusteluunsa. Tällä kertaa aiheena oli tekoäly, sen tutkimuksen rahoittaminen ja rajoitukset Euroopassa, USA:ssa ja Kiinassa.
Eurooppalaispomot kertasivat pitkälti vanhaa tarinaa. Tekoälyn ympärillä on liikaa hypeä, sanoi NXP:n Kurt Sievers. Teollisuus 4.0:ssa tekoäly on keskeinen komponentti, korosti Infineonin pomo Reinhard Ploss. STMicroelectronicsin pääjohtaja Jean-Marc Chery muistutti, että yhtiö käyttää jo tekoälyä, kun algoritmeilla ennustetaan puolijohdetuotannon vikaantumista.
Elektrobitin pääjohtaja Alexander Kocher muistutti, että tulevaisuuden autoissa tekoäly on ensisijainen tärkeää. – Ilman sitä ei tunnisteta liikennemerkkejä, mutta vielä on paljon töitä, jotta tekoäly voidaan ottaa käyttöön turvallisuuskriittisissä toiminnoissa autoissa.
Eurooppalaispomojen arvion mukaan Yhdysvallat on kehityksen kärjessä tekoälyn tutkimuksessa ja Kiinan sen hyödyntämisessä. Kiinalaisen Alibaban pääjohtaja, tekoälytohtoriksi usein tituleerattu Dean Ding esitti kuitenkin yllättäen aivan päinvastaisen näkemyksen Euroopan tekoälyn tilasta.
- Tekoälyn tutkimus on maailmassa maailman kärkeä. Neljästä AI-tutkimuksen huippuinstituutista kaksi on Euroopassa: Siemens ja Bosch. Lisäksi eurooppalaiset ovat eittämättä kärjessä esineiden internetin ratkaisujen kehityksessä.
Se mikä Euroopasta Dean Dingin mukaan puuttuu, on uusien yritysten eli startuppien rahoitus. – Monet eurooppalaiset yritykset joutuvat siksi keskittymään niche-markkinoille, vaikka niiden kehitys on maailmankin mittaluokassa ehdotonta kärkeä. Tällä vauhdilla Eurooppa hylkää omat mahdollisuutensa tekoälyn markkinoilla, Ding painotti.
Eurooppalaispomoilla ei ollut oikein vasta-argumentteja Alibaban nokkamiehelle. Tästä pitää vetää johtopäätös, että Dingin päättely on oikein. – Tekoäly pitää lähestyä yhtenä työkaluna. Ei sitä saa mystifioida tai pelätä, DIng evästi eurooppalaisia kollegoitaan.