Electronica – Oululaisen Ouran toisen polven Bluetooth-älysormus on messuilla esillä Cypress Semiconductorin osastolla. Sormus herättää ansaittua huomiota, sillä se on erinomainen osoitus toimivasta sulautetusta suunnittelusta. Ei ihme, että Cypresskin pitää Ouraa hienona referenssinä.
Oura perustettiin vuonna 2013 viiden kaverin toimesta, joilla oli tausta sykkeenmittauksessa. Uudenlaista tapaa mitata sykettä ja unenlaatua haluttiin ryhtyä kaupallistamaan oman yrityksen kautta. Kehitystyön tuloksena oli ensimmäisen polven sormus, jossa kuitenkin oli omat puutteensa.
Ouralla elektroniikan pääsuunnittelijana toimiva Petteri Järvelä kertoo, että ensimmäisen polven sormus toimi yhdellä latauksella 2-3 päivää. Tämäkin toiminta-aika vaati haluttua isomman akun, minkä takia sormuksesta ei saatu esteettisestä halutun näköistä.
Toisen polven sormusta ryhdyttiin kehittämään Cypressin PSoC 6 -piirin pohjalta, joka julkistettiinkin vasta helmikuussa 2017 Nürnbergin Embedded World -messuilla. Cypressin sovellusinsinööri Tuomo Vuopala kertoi, että Ouralla oli käytössään piirin esiversioita jo kauan ennen lopullisten tuotantoversioiden tarjolle tulemista.
Ouran toisen polven älysormus kuvaa hyvin sitä, miten sulautettu elektroniikka kehittyy. PSoC 6 -piirin suorituskyky on moninkertainen aiemmin käytettyyn prosessoriin verrattuna. Piirin 2-ydinarkkitehtuuri sopii Ouralle erinomaisesti: Arm Cortex-M4 – ja Cortex-M0+-ytimillä ja piirille sulautetuilla analogiatoiminnoilla energiankulutus voidaan optimoida niin, että yhdellä latauksella sormus mittaa nyt seitsemän päivän ajan. Piirin BLE-radio siirtää mittausdatan kännykän sovellukseen hyvin pienellä virralla.
Ouralla on tällä hetkellä noin 40 työntekijää, joiden lisäksi sormuksen parissa työskentelee kymmenkunta henkilöä oman toiminimensä kautta. – Tähän asti olemme kasvaneet noin työntekijän verran kuukaudessa. Viime aikoina uusia työntekijöitä on tullut tätäkin nopeammin, eli kasvuvauhtimme on kiihtymässä, Järvelä kuvaa.