RISC-V on avoimen koodin prosessorikäskykanta, jota voidaan käyttää samoilla periaatteilla kuin Linux-koodia. Nyt sitä ollaan liittämässä tiukasti yhteen Linuxin kanssa. Ensimmäistä kertaa Arm-arkkitehtuurille tulee vakava haastaja miljoonissa, jopa miljardeissa sulautetuissa laitteissa.
Avoimesta RISC-käskykannasta on monia etuja sulautetun laitteen kehittäjälle. Suunnittelija voi itse muokata alustaa haluamakseen ja näin optimoida sovellusten toimintaa. Ja toisin kuin Arm-alustalla, käskykannan käyttämisestä ei tarvitse maksaa joskus suuriksikin kasvavia rojalteja.
Nyt Linux Foundation ja RISC-V Foundation ovat sopineet yhteistyöstä, jossa pyritään edistämään avoimen koodin kehitystä ja RISC-V-käskykannan käyttöä. RISC-V-säätiössä on yli 200 jäsentä ja koska mukana on isojakin yrityksiä, Arm-leirin kannattaisi olla hankkeesta huolissaan.
Linuxia on tietenkin käytetty sulautetuissa sovelluksissa jo pitkään. RISC-V tuo kuvioon aivan uusia mahdollisuuksia. Vaikka monet käyttävät RTOS-käyttöjärjestelmiä RISC-V-raudan päällä, on esimerkiksi Hi-Five -niminen yritys jo esitellyt 1,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivan RISC-V-prosessorin, jolla voidaan ajaa Linuxia suoraan.
Uuden avoimen käskykannan suosio kasvaa koko ajan. Grafiikkaprosessoreja ja -kortteja kehittävä Nvidia on aiemmin ilmoittanut kehittävänsä RISC-V-pohjaista Falcon-ohjainta, joka huolehtisi grafiikkaprosessorien tehtävien jaosta ja ajoituksesta.
Iso etu avoimesta käskykannasta on se, ettei laitevalmistaja ole riippuvainen yhdestä suoritinvalmistajasta. Tämä mahdollistaa suunnitteluille pidemmän tuen, vaikka yksi valmistaja luopuisikin jonkin prosessoriperheen valmistuksesta.