Oulusta löytyy osaajia, tiedetään jo maailmallakin. Tätä osaamista on moni ulkomainen yritys halunnut hyödyntää ja yksi niistä on japanilainen Rohm Semiconductor. Se perusti ohjelmistokehitysyksikön kaupunkiin jo vuonna 2014. Koki Okadan (kuvassa) johtamasta yksiköstä ei ole tosin suurta meteliä pidetty.
Eilen Rohm järjesti ensimmäisen lehdistötilaisuuden Suomessa ja itse asiassa koko Pohjoismaissa. Koki Okadan mukaan Oulun softatiimi työstää sulautettuja ohjelmistoja Rohmin tuotteita käyttävillä globaaleille asiakkaille.
- Firmware-ohjelmistoja DSP-piireille ja mikro-ohjaimiin, RTOS-aureita, Linux-ajureita, käyttöliittymäsovelluksia Windowsiin, Androidiin ja Linuxiin sekä algoritmeja, Okada luetteli. Koodia tarjotaan usein avoimesti Githubin kautta.
Oulussa Rohmilla on tällä hetkellä 17 työntekijää, joten kyse on aika pienestä tiimistä. Okada kuitenkin uskoo yksikön kasvavan jatkossa. – Noin puolet meillä kehittää sulautettuja ohjelmistoja ja toinen puoli graafisia käyttöliittymiä työkaluihin, Okada selvensi.
Eilen Rohm myös julkisti uuden RoKiX-anturisolmun, jonka avulla asiakkaat voivat nopeasti kehittää Bluetooth-yhteydellä varustettuja IoT-laitteita. Radio perustuu Nordic Semiconductorin piiriin, joka tukee uusinta 5.0-standardia. Se tuo laitteisiin suuremman datanopeuden ja selvästi aiempaa pidemmän kantaman.
RoKiX-alustalla on useita antureita. Rohmin vuonna 2009 ostama Kionix on kehittänyt MEMS-pohjaisia kiihtyvyysantureita sekä erilaisia kiihtyvyysanturin, magnetometrin ja kulmanopeusanturin yhdistelmiä. Lisäksi laitteeseen saa ulkoisella liitännällä kiinni muitakin antureita.
Okadan mukaan RoKiXin erottaa monista muista kehitysalustoista se, että siihen saadaan erittäin nopeita tulosignaaleja eri antureista. Ne saadaan näkymään graafisesti työkaluissa, mikä helpottaa algoritmien kehitystä omiin sovelluksiin.
RoKiX-anturisolmu on tulossa myyntiin komponenttiverkkokaupoissa ensi vuoden alkupuolella. Hintaa ei ole vielä päätetty, mutta se ää alle sataan dollariin, Okada lupasi.