Kryptovaluuttojen alamäki ei tunnu haittaavan kryptovaluuttaa louhivien haittaohjelmien menestystä. Kryptovaluuttalouhijat pitävät jo neljää sijaa Check Pointin globaalissa Top 10 -haittaohjelmalistauksessa.
Moneroa louhivalle Coinhivelle tulee joulukuussa vuosi täyteen Check Pointin haittaohjelmalistauksen kärkisijallasijalla. Kuluvan vuoden aikana Coinhive on löytynyt 24 prosentista Check Pointin globaaliin verkostoon kuuluvista yritysverkoista.
Suomessa Coinhiven levinneisyysaste kuitenkin laski hieman 23:sta prosentista 17 prosenttiin, mutta vain listauksen veteraanihaitake Roughted hätyyttelee Coinhiven kärkisijaa Suomessa 15 prosentin levinneisyysasteellaan. Kakkosijaa globaalisti pitävän Coinhiven pahin kilpailija on Cryptoloot, joka niin ikään valjastaa uhrin CPU- ja GPU-resurssit Moneron louhimiseen.
Suomen marraskuisen listauksen suurin nousija oli Dorkbot-pankkitroijalainen, joka urkkii uhrin tietoja ja jota käytetään usein myös palvelunestohyökkäysten toteuttamiseen. Dorkbotin esiintyvyys marraskuussa oli 10 % suomalaista yritysverkoista.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat marraskuussa Top 5:
- Coinhive – Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla. Esiintyvyys 17 % organisaatioista.
- Roughted – Laajan skaalan haittamainosohjelma, voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille. Esiintyvyys 15 %.
- Dorkbot – Pankkitroijalainen, joka urkkii uhrin tietoja ja jota käytetään usein myös palvelunestohyökkäysten toteuttamiseen. Esiintyvyys 10 %.
- Cridex – Windows-mato, joka yrittää anastaa esimerkiksi luottokorttitietoja. Leviää internet-jakojen ja ulkoisten muistien avulla. Esiintyvyys 10 %.
- Cryptoloot. Coinhiven kilpailija kryptolouhinnassa. Esiintyvyys 6 %.