Tekoälyä integroidaan yhä pienempiin laitteisiin, verkon reunalle kuten termi kuuluu. STMicroelectronics sanoo nyt lisänneensä koneoppimisprosessorin liikeanturiin. Tämän ansiosta piiri tunnistaa liikkeitä paremmin ja oppii seuraamaan aktiivisuutta entistä pienemmällä virrankulutuksella.
LSM6DSOX iNEMO -anturilla on tuttuun tapaan MEMS-pohjainen kiihtyvyysanturi ja kulmanopeusanturi eli gyroskooppi. Näiden lisäksi piirillä on koneoppimisydin, joka osaa luokitella liikkeitä tunnettujen mallien mukaan.
Varsinaisesti liikeanturi ei tietenkään ”opi” mitään. Sen sijaan se voidaan ohjelmoida tunnistamaan erilaisia malleja PC-pohjaisella avoimen koodin Weka-ohjelmalla, jolla voidaan määritellä esimerkiksi kiihtyvyyden asetukset ja rajat.
Tällä menettelyllä on monia etuja esimerkiksi matkapuhelinkäytössä. iNEMO-liikeanturi osaa tunnistaa, millaisesta liikkeestä tai aktiivisuudesta on kyse. Näin tätä päättelyä ei tarvitse tehdä laitteen sovellusprosessorin algoritmeilla. Tämä säästää kallisarvoista akkuvirtaa niin liikuttaessa kuin paikannussovelluksissa.
ST:n mukaan uudella liikeanturilla varustetut laitteet ovatkin ”hetivalmiita” liikkeentunnistukseen. Anturilla on tyypillistä liikeanturia enemmän muistia ja uusi I3C-liitäntä sovellusprosessorille, joten datansiirron intervalli sovellusprosessorin kanssa pitenee. Kun data siirtyy uutta väylää pitkin nopeammin, säästyy tästäkin energiaa. Tyypilliseksi virrankulutukseksi ST ilmoittaa 0,55 milliampeeria.
iNEMO-anturi on helppo integroida Android- ja iOS-alustoille. Anturi on nyt volyymituotannossa ja tuhannen kappaleen erissä se maksaa 2,50 dollaria kappale.