Embedded World - USB-tekniikan standardeja hallinnoiva USB Implementers Forum on uudelleenbrändännyt standardin kolmannen polven eri versiot ja samalla aiheuttanut melkoisesti sekaannusta. Uusiin nimiin tuonee järkeä vasta ensi vuonna hyväksyttävä USB 4.0.
USB-IF:n uudessa terminologiassa vanha 3.0-standardi on nyt USB 3.2 Gen 1. Siinä datanopeus on tuttu 5 gigabittiä sekunnissa, mutta sitäkin markkinoidaan jatkossa Superspeed-nimellä.
USB 3.1 on tekniseltä nimeltään USB 3.2 Gen 2 ja siinä data siirtyy tuplanopeudella eli 10 gigabittiä sekunnissa. Vuonna 2017 hyväksytty USB 3.2 on puolestaan USB 3.2 Gen 2x2 ja siinä nopeus kasvaa taas kaksinkertaiseksi eli 20 gigabittiin sekunnissa.
Kahta jälkimmäistä tullaan markkinoimaan myös Superspeed-nimillä, mutta perään liitetään joko 10 Gbps- tai 20 Gbps -pääte nopeuden perusteella. Jälkimmäisiä yhteyksiä ei vielä ole käytössä. Sekin yltää vain puoleen Thunderbolt-3:n nopeudesta. Lisäsekaannusta tuonee sekin, että nämä kaikki voivat käyttää samaa fyysistä USBC-liitintä.
USB-IF työstää myös jo seuraavan polven standardia. Esimerkiksi Embedded World -messuilla moni standardointityössä mukana oleva sanoo, että tavoitteena on 100 gigabitin nopeus. Tämä olisi iso hyppäys eteenpäin. Standardi saattaa valmistua ensi vuonna tai ainakin päästä draftivaiheeseen.
Kaikkien kannalta toivoisi, että työn alla oleva standardi nimetään vain USB 4:ksi. Mitään erillisiä markkinointinimiä tai vastaavia uusi väylä ei kaipaa. Nykysekamelskasta hyötyvät vain valmistajat, jotka voivat myydä kaikkea mahdollista USB 3.2 -nimen alla.
Nimisekaannus ei ollut vielä tiedossa Embedded Worldissa. Esimerkiksi Microchip esitteli ensimmäisen autoihin kvalifioidun USB 3.1 Gen 1 -hubin, joka siis tuo autojen viihdejärjestelmiin 5 gigabitin USB-yhteydet vanhojen 2.0-yhteyksien sijaan.
Microchipin USB7002-piiri – jota yritys kutsuu myös autojen SmartuHub-ohjaimeksi - tuo autoihin myös USBC-tuen, joka niistä on pääosin tähän asti puuttunut. Yhtäkaikki, USB-IF:n uuden terminologian mukaan Microchipin hubi on teknisesti nimeltään USB 3.2 Gen 1.