Tampereen yliopisto ja Omron järjestävät ensi viikolla robotiikkaseminaarin, jonka teemana ovat tulevaisuuden yhteistyörobotit. Ohjelmassa on luentojen lisäksi yhteistyö- ja mobiilirobottien esittely sekä työpaja konenäköinnovaatioista.
Seminaari järjestetään ensi viikon tiistaina Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen Kampusareenalla. Seminaarin ohjelma löytyy Tampereen yliopiston sivuilta.
Modernien tehtaiden tulee vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin: valikoimien on oltava aina vain laajempia, kun taas tuotteiden elinkaaret ovat entistä lyhyempiä. Samassa ympäristössä ihmisten kanssa turvallisesti toimivat yhteistyörobotit eli cobotit ovat tärkeässä asemassa, kun tuotannon joustavuutta ja kilpailuetuja halutaan lisätä.
Yhteistyörobotteja voi hyödyntää esimerkiksi tuotannossa, testauksessa, laadunvalvonnassa, pakkaamisessa ja laivaamisessa sekä sisäisessä logistiikassa. Ne auttavat ihmisiä muun muassa niissä kokoonpanoprosessin vaiheissa, joissa tarvitaan tarkkuutta ja toistettavuutta.
Robotiikkaseminaarissa paneudutaan yhteistyörobotteihin eri näkökulmista. Puhujien joukossa on sekä tutkimuksen että yritysmaailman edustajia.
– Konenäköjärjestelmän ja tekoälyn yhdistäminen avaa rajattoman määrän mahdollisuuksia. Yhteistyörobotissa voi olla sisäänrakennettu älykäs näköjärjestelmä, joka mahdollistaa merkkien yhdistämisen, sijainnin tunnistuksen, viivakooditunnistuksen, värien erotuksen ja muut näkötoiminnot. Robottia ja tehtävää voi ohjata käden liikkeillä sekä muuttaa käsiohjauksen vapausastetta helposti erilaisten ehtojen mukaan, sanoo markkinointipäällikkö Samuli Bergström Omronilta.
– Tampereen yliopistolla yhteistyörobotiikkaa kehitetään muun muassa tammikuussa alkaneessa TRINITY-hankkeessa. Tutkimuksen painopiste on ihmisen ja robotin yhteistyön joustavuuden lisäämisessä sekä suurten robottien ja ihmisen yhteistyön mahdollisuuksien kehittämisessä, professori Minna Lanz Tampereen yliopistosta kertoo.