Hyvin pienellä IoT-datalla voi olla iso merkitys. Kahden tavun lämpötiladata auttaa säästämään lämmityskustannuksissa ja sähkönkulutuksessa jopa 15-20 prosenttia. Näin kertoi Suomen Sigfox-verkkoa operoivan Connected Finlandin toimitusjohtaja Markku Patronen tänään Nordic IoT Week -tapahtumassa Helsingissä.
IoT-tekniikoihin ja datankäyttöön keskittynyt tapahtumaan oli ennakkoon ilmoittautunut 600 rekisteröitynyttä kävijää. Aika moni oli jättänyt saapumisensa huomiselle, mutta Kattilahallissa oli silti mukavasti väkeä.
Ja miksi ei olisi. Kansainvälinen järjestäjä Business Insight Group on koonnut kasaan ihan mielenkiintoisen esityskattauksen, joissa vain lyhyt esityksiä asettaa rajoituksia esitysten teknisyydelle. Tämän takia esitykset onkin suunnattu ennen kaikkea bisneskuulijoille.
Helsinki toki sopii paikkana hienosti IoT-tapahtumille. Kuten Forum Virium Helsingin IoT-johtaja Hanna Niemi-Hugaerts korosti, älykäs kaupunki nojaa paitsi avoimeen dataan ja dataa kerääviin asukkaisiin. Ja molempia Helsingissä riittää.
Connected Finlandin Markku Patrosen mukaan heidän Sigfox-verkkoaan käyttää yli 200 asiakasta yli 20 maassa. Lopulta kaikki, mitä voidaan liittää verkkoon, liitetään, mutta kustannus estää tämän monilta laitteita. Tässä Sigfox astuu mukaan kuvaan, Patronen viestitti.
- Sigfox on optimoitu lähettämään hyvin pieniä määriä dataa. Paine-ero viestitään kahdella tavulla, savu yhdellä, lämpötila kahdella, liike yhdellä ja tulossa oleva paikkatieto kuudella tavulla.
Connected Finland esitteli tapahtumassa uutta ilman partikkeleja mittaavaa, Sigfox-verkkoon liittyvää moduulia. Kyse on yhtiön toistaiseksi painavimmista moduulista, mutta senkin halutaan toimivan paristovirralla viiden vuoden ajan.
- Moduuleihin ei haluta tehdä softapäivityksiä eikä ylläpitoa, ja viisi vuotta näyttää asettuneen IoT-laitteen toiminta-ajan vakiintuneeksi standardiksi.
Ilman epäpuhtauksien mittaamisesta voi meillä tulla isokin bisnes. Esimerkiksi kuntien omistamissa rakennuksissa – kuten kouluissa ja päiväkodeissa – on raportoitu vakavia sisäilmaongelmia. Connected Finlandin moduulilla sisäilmaa voidaan mitata jatkuvasti, joten omistajan tapa virittää ilmastointia mittausten haittaamiseksi katoaa. – Tällä saadaan reaalinen kuva sisäilman laadusta, Patronen kehuu.
Sisäilman laadun tai esimerkiksi ilmanpaineen mittaaminen rakennuksissa mahdollistaa merkittäviä säästöjä. Kuntien rakennuskannan korjausvelka lasketaan miljardeissa euroissa ja jos mittaamalla päästään parempaan ilmanlaatuun, kaikki voittavat.
Eikä tähän mittaamiseen tarvita raskaita ratkaisuja. – IoT:ssä vähemmän on oikeasti enemmän. Ei kukaan halua päivittää IoT-anturien ohjelmistoja, Patronen muistutti.