Oululainen Haltian esitteli eilen uuden Smart Factory -alustansa, jonka avulla tuotantolaitos voi käytännössä anturoida ja digitalisoida tuotantonsa plug-and-play -periaatteella. Kaikki perustuu Thingsee-alustaan ja sen helppous on itse asiassa se teollisen internetin juju, jota juuri kukaan muu ei ole keksinyt.
IoT on tällä hetkellä elektroniikan kuumin ja nopeimmin kasvava alue. Kansainvälisillä messuilla esitellään kuitenkin useimmiten valmiita referenssisuunnitteluja, joiden perusteella yritykset voivat suunnitella oman IoT-ratkaisunsa. Haltian hyppää tämän vaiheen yli ja tarjoaa asiakkaalle valmista ratkaisua. Vastaavaa ei oikein ole tarjolla.
- Tämä pitää paikkansa, sanoo toimitusjohtaja Pasi Leipälä. Samanlaisia, nopeasti käyttöönotettavia ja helppoja IoT-ratkaisuja tarjoaa muutama muukin yritys maailmalla, mutta ne toimivat rajatummilla sovellusalueilla.
Haltianin konsepti on vielä nuori, vasta 6,5-vuotias, mutta IoT-maailmassa se kuuluu pioneereihin. Thingsee-alustaa on vuosi varrella paranneltu pariin kertaa ja todellinen kasvu alkoi vasta puolitoista vuotta sitten, kun Thingseestä lanseerattiin kolmas polvi.
- Sen jälkeen meillä on ollut tasaista kasvua.Yhä useammat yritykset alkavat nyt hyödyntää IoT:tä pysyäkseen kilpailussa mukana, Leppälä sanoo.
Hänen mukaansa Thingsee-alusta ratkaisee useimmat IoT-kehityksen haasteet. Sen mukana tulee alustaohjelmisto, pilvi-infra, järjestelmöintegraatio, laitteiston ja ohjelmistojen integrointi, liitettävyys ja tietoliikenne. Tämän takia Thingseellä onnistuu esimerkiksi ratkaisujen nopea pilotointi ja sen avulla pääsee volyymeihin parissa viikossa, Leipälä kehuu.
Thingsee on myös hyvin suomalainen innovaatio. Suunnittelu on tehty Suomessa, softakehitys tapahtuu Suomessa ja anturilaitteet valmistetaan Suomessa. Usein käytössä oleva Wirepasin MESH-verkkotekniikka on sekin suomalaista alkuperää ja kotoisin Tampereelta.
Helppoutta on se, että anturien käyttöönotto ja verkkoon liittäminen onnistuu lähes keneltä tahansa QR-koodin lukemalla. Anturit konfiguroidaan jo Haltianin tehtaalla, joten käyttöönotto tapahtuu minuuteissa. Haltian tarjoaa Thingsee Toolbox -työkalut verkon käyttöönottoon ja monitorointiin. ikä verkon koolla ole väliä. - Oli kyse sitten 10 laitteesta tai miljoonista antureista, me pystymme toimittamaan ratkaisun, Leipälä sanoo.
- Uskon, että ratkaisumme on helpoin ottaa käyttöön, nopein skaalata suuremmaksi, hallittavin ja luotettavin sekä asiakkaiden mukaan myös kustannustehokkain.
Anturilaitteiden anturipiirit Haltian valitsee sen mukaan, keneltä kulloinkin on paras anturi tarjolla. Laitteissa on käytetty esimerkiksi STMicroelectronicsin ja Boschin antureita. Myöskään laitteiden radio-osia Haltian ei itse suunnittele, vaikka talossa onkin paljon RF-suunnitteluosaamista.
- Moduulitoimittajia on paljon ja niiden joukosta valitsemme suorituskyvyn, liitettävyyden ja integroitavuuden perusteella. Antennin suunnittelemme itse, Leipälä kertoo.