Arm:n IoT-kehittäjien johtaja Zach Shelby piti viime perjantaina Embedded Conference Finland -tapahtumassa erittäin mielenkiintoisen keynote-esityksen, jossa hän ennusti koneoppimisen tulevan pieniin mikro-ohjaimiin viidessä vuodessa. Nyt Shelbyn esitys on katsottavissa sekä videona että pdf-muodossa.
- Kun laitamme koneoppimisen mikro-ohjaimille – ja puhun oikeasti pienistä Cortex-M-ohjaimista – se muuttaa meidän maailmamme. Se muuttaa sen samalla tapaa kuin verkkoyhteydet ja tietoturva muuttivat sulautetun tekniikan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä, Shelbu kertoi keynote-puheessaan.
Shelby kuvasi sulautetun laskennan kehittymistä kolmena aaltona. Ensimmäisessä aallossa 1980-luvulla koodattiin lähinnä konekieltä ja tähtäimessä olivat ennen kaikkea laitteiden turvallisuus.
Toinen aalto alkoi 2010-luvun alussa, jolloin koodaamisessa siirryttiin korkeammalle tasolle, laitteet haluttiin liittää verkkoon ja tietoturva nousi keskiöön. Kolmas aalto on alkamassa juuri nyt. Siinä kaiken edellisen päälle tuodaan koneoppiminen, joka avaa sulautetuissa laitteissa monia sellaisia mahdollisuuksia, joita emme vielä edes oivalla.
Tämän kehityksen rinnalla ovat edistyneet koodaajien työkalut. Konekielen vääntämisestä on päästy työkaluihin, jotka tuottavat suoraan koneoppimismalleista mikro-ohjaimilla ajettavaa C++kieltä.
Shelbyn keynote-esitys löytyy videona ETNtv:stä ja Youtubesta. Esitysmateriaali löytyy täältä.