Nvidia tunnetaan tehokkaista grafiikkaprosessoreistaan, mutta parina viime vuonna se on alkanut muuttua tekoälyfirmaksi. Ja sen tavoitteena on viedä koneoppiminen samoilla malleilla kaikenlaisiin erilaisiin laitteisiin. Mysö verkon reunalle uudella Jetson Nano -kortilla.
Nvidian sulautettujen tuotteiden ryhmää vetää Euroopassa Eddie Seymour, joka oli yksi eilisen Arrow´n järjestämän IoT Summit -tapahtuman keynote-puhujista. Hänen mukaansa markkinat valtaa seuraavien vuosien aikana tekoälyllä hyöstetty esineiden internet. Tätä Nvidia kutsuu termillä AIoT.
- Grafiikkaprosessori eli GPU on edelleen leipälajimme, mutta olemme muuttumassa tekoälyfirmaksi. GPU sopii tähän hienosti, sillä siihen on helppo päästä käsiksi ja ohjelmoida haluamakseen, Seymour sanoi.
Nvidian tekoälystregia nojaa ohjelmistoihin. – Kaikki on kiinni softasta. Meillä on avoin CUDA-pohjainen alustamme, jossa neuroverkot saadaan istumaan kaikille eri laitteille, Seymour kertoi.
Uusi Jetson Nano -kortti on tästä hyvä esimerkki. Se on tarkoitettu 5-10 watin laitteisiin, joissa tarvitaan puolen teraFLOPSin suorituskykyä neuroverkkojen pyörittämiseen. Aivan mikro-ohjaimista Nvidia ei vielä siis puhu tekoälyn yhteydessä.
Nvidia esitteli ensimmäisen Jetson TX1 -korttinsa vuonna 2016, jolloin tuotiin myös ensimmäinen versio Jetpack-kehitystyökaluista. Linux-pohjaista työkalusettiä on täydennetty tiheään kolmen vuoden aikana ja nyt siihen on lisätty esimerkiksi TensorRT, jonka avulla Jetson-korteilla voidaan prosessoida TensorFlow-malleja.
Nvidia helpottaa AI-kehittäjien asemaa niin, että samoilla Nsight-työkauilla onnistuu sekä grafiikkasovellusten teko PC:lle kuin tekoälyn tuominen pieniin laitteisiin. Kehitys onnistuu joko lähempänä rautaa Nvidian grafiikkaprosessorien tutulla CUDA-kielellä tai C:llä, TensorRT:llä tai korkeamman tason Deepstream-työkaluilla, jolloin kehittäjän ei tarvitse välttämättä tietää koneoppimismalleista mitään.
Jetsonin pohjalla oleva GPU on geneerinen moottori, joka voidaan helposti ohjelmoida tekemään lähes mitä tahansa laskentaa.