SIM-kortti on ollut erinomainen tapa autentikoida käyttäjä operaattorin verkossa, mutta todennäköisesti se aikaa myöten katoaa laitteista. Elisa ottaa Suomessa nyt askeleen eteenpäin tuodessaan laitteiden piirikorteille integroidun e-sim-tuen kuluttajille ja yritysasiakkaiden teollisiin IoT-liittymiin.
Elisan kuluttaja-asiakkaat voivat ensi viikosta alkaen tilata liittymän ilman fyysistä SIM-korttia eSIMiä tukeviin laitteisiin. Kuluttajien eSIM-liittymät toimivat tällä hetkellä esimerkiksi uusimmissa älykelloissa, iPhone-puhelimissa ja iPad-tableteissa. ESIM-tuki tulee Elisan yritysasiakkaiden saataville älykelloihin ja -puhelimiin myöhemmin vuoden 2019 aikana.
eSIM (embedded SIM) on älykelloon tai muun laitteen sisään rakennettu, kiinteä SIM-kortti, joka toimii kuten perinteinen SIM-kortti. eSIM-ominaisuuden ansiosta laitteeseen ei kuitenkaan tarvitse asentaa perinteistä fyysistä SIM-korttia. Näin ollen eSIMillä toimivan liittymän tilaaminen on helppoa myös etänä, kun laitteeseen ei tarvitsee vaihtaa SIM-korttia.
Kuluttajien eSIM-liittymää voi käyttää tällä hetkellä esimerkiksi Samsung Galaxy -älykelloissa sekä Apple iPhone XS ja XR -älypuhelimissa.
‒ Tuomme eSIMillä toimivan liittymän saataville asiakkaidemme toiveesta. Liittymiä on kysytty erityisesti iPhone-puhelimiin ja älykelloihin, joilla voi soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä. Puhelimessa eSIM mahdollistaa kahden liittymän käyttämisen puhelimessa samaan tapaan kuin aiemmin laitteissa, joissa on voinut käyttää kahta fyysistä SIM-korttia samanaikaisesti, kertoo Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jan Virkki.
Kahden liittymän käyttäminen samanaikaisesti mahdollistaa esimerkiksi työliittymän ja henkilökohtaisen liittymän käytön yhdessä laitteessa.
Elisa tuo eSIM-kyvykkyyden myös yritysasiakkaiden teollisiin IoT-laitteisiin. eSIM mahdollistaa esimerkiksi sen, että laitteen rikkoontuessa tai muussa liittymän vaihtotilanteessa asentajan ei tarvitse käydä asentamassa laitteeseen uutta SIM-korttia, vaan liittymä voidaan päivittää laitteeseen etänä.
eSIM on fyysisesti pienempi kuin tähän asti pienin nano-SIM-kortti. Tärkeä kysymys operaattorien kannalta on kuitenkin se, miten kuluttajat saadaan sitoutumaan tilaajiksi, kun operaattorin vaihto voi onnistua periaatteessa lennosta. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia määräaikaisuuksia operaattorit eSIM-tilauksiin liittävät. Kuluttajien kannalta uusi tekniikka lupaa lisätä operaattorien välistä kilpailua, mikä on tietenkin hyvä asia.