Yhä pienemmät laitteet ovat käytännössä pieniä tietokoneita, mikä avaa joillekin mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Yksi kehittäjä on asentanut Honeywellin termostaattiin Linuxin, ilmeisesti koska se on mahdollista.
Termostaatin laskentaominaisuudet eivät ole mitkään mittavat, mutta mikäli käyttöjärjestelmä on riittävän kevyt, se riittää. cz7asm-nimellä työtään esittelevä hakkeri on asentanut termostaattiin USB-väylän kautta käyttöjärjestelmän, joka tulee toimeen hyvin pienillä resursseilla.
Käytetty kernel-kuvatiedosto on kooltaan 2,5 megatavua. Sitä ajetaan yhden megatavun ROM-muistista. Kaikelle muulla termostaatin muistissa jää vielä 12,5 megatavua tilaa.
Linux-termostaatilla on nettiyhteys USB-Ethernet-sovittimen kautta. Koodarin mukaan termostaattiin voisi olla mahdollista jopa asentaa kevyt selain, mutta telnet-yhteydet toki toimivat pääteohjelmasta. Termostaatti jaksaa ajaa animaatioita ja toimia webbipalvelina.
Ei termostaatin hakkeroinnilla toki isoa kaupallista merkitystä ole, mutta osoittaa se sen, mihin IoT-maailmassa ollaan menossa. Yhä useammassa laitteessa rauta mahdollistaa enemmän kuin mihin termostaatti on tarkoitettu. Se puolestaan avaa uusia mahdollisuuksia myös kyberturvasta reikiä hakevalle.
Projektista löytyy video Youtubesta.