logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Kun internet kehittyy, yhä suurempi osa laitteista ei ole ihmisten käsissä. Esineiden internetin myötä informaatio ei enää siirry pääsääntöisesti käyttäjien välillä.

Artikkelin ovat kirjoittaneet EnOceanin tuotemarkkinointijohtaja Matthias Kassner ja ratkaisujen markkinoinnin aluepäällikkö Ankur Tomar

Koneet ovat alkaneet generoida ja kuluttaa sisältöä, ja tämä trendi kasvaa nopeasti. Ihmisten internetiä täydentää esineiden internet, joka tuottaa valtavasti uutta informaatiota ja mahdollistaa uusia automaation muotoja. Mutta IoT-tietoliikenteellä on erityisvaatimuksia. Energiaa keräävillä anturisolmuilla näihin vaatimuksiin voidaan vastata.

IoT:n ja IPv6:n avulla käyttävät pääsevät suoraan käsiksi kulloiseenkin tilanteeseen reaaliaikaisen laskennan ja aktaattorien lykkään hallinnan kautta.

Tarvittavat verkot, jotka on rakennettu antureista, aktuaattoreista ja prosessoreista, voidaan rakentaa ja joustavasti modifioida oikean tarpeen mukaan. Tässä prosessissa datan tallennus voidaan tehdä paikalliseti tai pilvipohjaisessa infrassa (Infrastructure as a Service – IaaS). Täten käyttäjä voi komentaa lämmitysjärjestelmää internetin yli miellyttävälle tasolla, kun palataan matkalta kotiin. Tässä komennon sisällön generoi ihminen, kun lämmitysjärjestelmä prosessoi datan ja nostaa lämpöä tiettynä aikana. Lisäksi ulko- ja sisäilman lämpötilaa mittaavia langattomia antureita voidaan yhdessä sääennusteen kanssa käyttää kotiautomaatiojärjestelmässä laskemaan tarvittava lämmityksen nosto. Laitteet (anturit, aktuaattorit, ohjausjärjestelmät) kommunikoivat nyt suoraan käyttäjien tai toisten koneiden kanssa laajasti internetin yli.

Esineiden internetin hyödyt

Suuresta antureista, aktuaattoreista ja toistensa kanssa yhteen toimivista ohjausyksiköistä koostuva verkko voi tuoda useita selviä hyötyjä.

Syötteen eli datan määrän kasvu yleensä johtaa parempaan näkymään järjestelmän tilasta. Tämä lisäinformaatio mahdollistaa paremman päätöksentekoprosessin, jossa voidaan ottaa huomioon laaja määrä muuttujia. Esimerkiksi teollisuuden prosessinohjauksessa ja automaatiossa, rakenteiden monitoroinnissa ja maataloudessa tämä pitää selvästi paikkansa. Toisin kuin standardissa ratkaisussa, jossa yksi tai useampi anturi liitetään yhteen keskitettyyn ohjausyksikköön, IoT mahdollistaa käytettävissä olevan informaation jakamisen eri osapuolten kesken. Siksi järjestelmä kerää datan vain kerran, mutta tuotettua informaatiota käytetään moniin eri sovelluksiin.

Tämänhetkiset ohjausjärjestelmät ovat yleensä paikallisia: antureita, ohjausyksiköitä ja aktuaattoreita käytetään usein lähellä ja suoraan toisiinsa joko kiinteästi tai langattomasti liitettynä. Esineiden internet ei enää vaadi tällaista läheisyyttä. Se mahdollistaa keskitettyjen tai jopa ulkoistettuja laskentaresurssien hyödyntämisen (pilvipohjainen laskenta), mikä alentaa järjestelmän kustannuksia.

IoT:n avulla on myös mahdollista luoda ohjausverkkoja dynaamisesti. Verkko voidaan muodostaa tai purkaa dynaamisesti ajan, sijainnin tai muiden parametrien perusteella. Esimerkiksi autot voivat automaattisesti tiedustella tienvarren lämpötila-antureilta, onko teiden jäätyminen vaarana, jolloin kuljettajaa voidaan varoittaa. Tämä esimerkiksi osoittavat esineiden internetiin liittyvän valtavan potentiaalin. Kaikki tällaisten verkkojen muodostamiseen vaadittavat tekniikat ovat jo olemassa – anturit, aktuaattorit, paikalliset tai pilvipohjaiset ohjausyksiköt ja IPv6 liittävät nämä kaikki toisiinsa.

Verkottuneen maailman vaatimukset
  • Laskentateho on aina heti käytettävissä sekä paikallisesti että pilvestä. Suurin haaste liittyy siihen, miten otetaan käyttöön suuri joukko anturi- ja aktuaattorisolmuja ja yhdistetään ne sopivalla tavalla.
  • Asennus: suuri joukko anturi- ja aktuaattorisolmuja täytyy ottaa käyttöön, usein olemassa olevassa infrastruktuurissa.
  • Skaalaaminen ylös: käyttöön otettujen anturin lisääminen verkon laajentamisen takia.
  • Yksittäisten solmujen vaatiman huollon ja ylläpidon pitää olla minimaalista, kun rakennetaan suuria verkkoja. Suuren enemmistön solmuista tällaisissa verkoissa täytyy olla huoltovapaita.
  • Eri osien välinen datansiirto: todellinen IoT-verkko voi toteutua vain, jos kaikkiin sen solmuihin päästään käsiksi IP-protokollan välityksellä. Solmujen itsensä ei tarvitse fyysisesti kommunikoida IPv6:n välityksellä, kunhan käännös solmun oman protokollan ja IPv6:n välillä on läpinäkyvä. Samaan aikaan turvattu datansiirto on avainvaatimuksia, kun anturi-informaatiota ja aktuaattorikäskyjä siirretään internetin yli.
  • Lopulta kustannus on lähes aina rajoittava tekijä, joten kokonaiskustannusten täytyy olla alhaisia. Langattomat järjestelmät voivat helppoine asennuksineen ja skaalautumisineen täyttää nämä kaikki vaatimukset. Huoltovapaa, ilmainen anturien ja aktuaattorien toiminta voidaan saavuttaa vain energiaa keräävillä langattomilla anturisolmuilla.
Energianlähteet

Energiaa keräävät laitteet käyttävät pääsääntöisestyi kolmeen pääkategoriaan kuuluvia energianlähteitä.

Kuva 1. Energiaa kerätään pääsääntöisesti kolmella eri periaatteella.

Lisäksi käytetään harvemmin ympäröiviä energianlähteitä kuten sähkömagneettisia aaltoja sekä kemiallisia ja biosähköisiä järjestelmiä. Avainhaaste näiden kaikkien energianlähteiden kanssa on se, että ne tuottavat hyvin pieniä määriä energiaa. Energiaa voi vapautua joko lyhyinä purskeina tai jatkuvana pienenä norona. Molemmissa tapauksissa energiaa pitää tyypillisesti kerätä pidempiä aikoja tai muuntaa (korkeampiin jännitteisiin), jotta sitä voi käyttää.

Tämä asettaa merkittäviä haasteita energia keräävien langattomien anturisolmujen suunnittelulle. Erityisesti näiden laitteiden järjestelmäsuunnittelun pitää olla erittäin energiatehokasta ja käyttää alhaista kuormajaksojen määrää (laitteet ovat enimmäkseen unitilassa) ja tulla toimeen hyvin pienellä valmiusvirralla unitilassa. Tällaisten laitteiden käyttämä tietoliikenneprotokolla pitää optimoida energiatehokkaaksi, jotta sen aktiivitoiminta-aika on mahdollisimman lyhyt.

Energiatehokas järjestelmäsuunnittelu

Koska useimmat energiankeruulaitteet generoivat vain pieniä tehomääriä, on välttämätöntä kerätä sitä pidemmän aikaa, kun järjestelmä on levossa ja menettää vain pieni osa tehosta sitä kerätessä.

Siksi tällaisen energiatehokkaan järjestelmän kaikkein keskeisin vaatimus on, että joutovirta on äärimmäisen alhainen. Tänä tarkoittaa, että järjestelmän ollessa lepo- tai unitilassa energiaa kulutetaan vain erittäin vähän. Standardin kulutuselektroniikan virrankulutus valmiustilassa mitataan nykyisin muutamissa milliampeereissa, kun teho-optimoiduissa sulautetuissa suunnitteluissa päästään tyypillisesti muutamiin mikroampeereihin, eli puhutaan 1000-kertaisesta parannuksesta. Vertailun vuoksi EnOceanin uusimman polven energiankeruuanturit vaativat 100 nanoampeerin tai sitä pienemmän virran, mikä on jo 10000-kertainen parannus. Tämän tasoinen parannus edellyttää erittäin edistyneitä suunnittelutekniikoita ja kattavaa jokaisen komponentin optimointia.

Toinen vaatimus näissä järjestelmissä on se, että ajan mittaan kerätty energia täytyy käyttää mahdollisimman tehokkaasti, kun järjestelmä on aktiivinen. Langattomissa anturilaitteissa kaksi tärkeintä tehtävää aktiivitilassa ovat ulkoisen suureen mittaaminen ja sen arvon välittäminen langattomasti lähettämällä. Molemmat tehtävät täytyy optimoida minimaalisen tehonkulutuksen saavuttamiseksi. Langattoman lähettämisen osalta tämä tarkoittaa, että valitun protokollan pitää olla mahdollisimman tehokas. Antureiden tuottama datakuorma on usein hyvin pieni (muutamia tavuja), joten protokollan pitää olla mahdollisimman kevyt.

Tämä viimeisin vaatimus on vaikea saavuttaa IPv6:n avulla edes yksittäisen anturin tasolla, koska siihen sisältyy paljon ylimääräistä: IPv6-otsikko jo vaatii 40 tavua protokolladataa (ks. kuva 1). Sen lisäksi UDP, joka on ehkäpä yksinkertaisin IPv6:n päällä toimiva tietoliikenneprotokolla, vaatii 8 tavua lisää protokolladataa (kuva 2). IPv&:n ja UDP-otsikon rakenteen perusteella 1-tavuisen anturidatan vaatisi 48 tavua alhaisen tason protokolladataa. IPv6/UDP ei siksi sovi kovin hyvin energiatehokkaaseen viestintään verkon anturitasolla.

Jos verrataan johtavaan EnOceaonin protokollaan, se tarvitsee ISO/IEC 145543-3-10 -standardin mukaisissa energiankeruusovelluksissa vain 7 tavua protokolladataa yhden anturidatan lähettämiseen (kuva 3). Käännös tällaista energiatehokkaasta protokollasta IPv6:een tehdään dedikoiduilla IP-yhdyskäytävillä, jotka kuvaavat jokaisen verkkoon liitetyn anturisolmun tilan ja toimivat näiden edustajina IPv6-verkossa.

IoT:n perusta

Protokollakäännöksen integroitu lähestymistapa antaa eri osapuolille mahdollisuuden viestiä langattomien energiankeruuanturien ja aktuaattorien kanssa IPv6:n yli.

Näin anturin ja yhdyskäytävän välillä voidaan käyttää ultravähävirtaseen tiedonsiirtoon ja energiankeruusovelluksiin optimoitua protokollaa kuten ISO/IEC 14543-3-10. Tämä mahdollistaa langattomasti yhdistettyjen huoltovapaiden ja kustannustehokkaiden laitteiden käyttämisen verkossa.

Yhdessä IPv6-yhdyskäytävien kanssa nämä solmut muodostavat esineiden internetin perusta ja mahdollistavat seuraavan teknologisen vallankumouksen. Hyvä esimerkki tällaisesta on EnOcean Pi:een yhdistetty Raspberry Pi. Tämä antaa käyttäjille IP-yhdyskäytävän, joka toimii kaikkien EnOcean-ekosysteemien kanssa samalla, kun tarjoaa IP-liitännän. Raspberry Pin kautta käyttäjä voi ladata avoimen ohjelmiston kuten OpenHabin, jolla saadaan helppo IP-liitäntä EnOcean-tietoliikenteeseen. OpenHab kuuluu EnOcean Alliancen tapaan AllSeen Allianceen, jonka avoimen Alljoyn-tekniikan avulla antaa kehittäjille mahdollisuuden koodata sovelluksia, jotka löytävät lähellä olevia laitteita ja viestivät toistensa kanssa suoraan valmistajasta, tuotekategoriasta, dataliikenteestä ja käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Tämän lähestymistavan ansiosta voidaan yksittäisten anturien dataa siirtää, vaikka ne ovat unitilassa ja siksi suoran datansiirron ulottumattomissa. Herättyään anturit päivittävät tilatietonsa yhdyskäytävästä ja noutavat niille tarkoitetut viestit ja komennot.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article