Englantilainen Chirp on kehittänyt tekniikan, jonka avulla laitteiden välillä voidaan lähettää pieniä määriä dataa ultraäänipulssien avulla. Tätä voitaisiin yhtiön nimen mukaan kutsua vaikkapa sirkutukseksi. Ja pian tekniikka on tulossa älypuhelimiin.
Chirp ilmoittaa nimittäin, että sen kehitysalusta Chirp SDK on käännetty tukemaan Arm:n Cortex-M-sarjan mikro-ohjaimia sekä A-sarjan prosessoreita. Kyse on käytännössä ohjelmistopohjaisesta ratkaisusta, joka mahdollistaa datan siirron ultraäänen välityksellä.
Kyse ei ole mistään laajakaistaisesta yhteydestä, päinvastoin. Chirp-linkeissä on päästy parhaimmillaan 2,5 kilobitin jatkuvaan datansiirtoon. Tyypillinen yhteys on kilobitin linkki, joka kuuluu noin sadan metrin päähän. Ultraäänilinkki on kuitenkin äärimmäinen tietoturvallinen, joten sirkutus sopii hyvin vaikkapa salasanojen välittämiseen tai bittirahamaksamiseen.
Chirp SDK on staattinen kirjasto, jolla on kokoa vain noin 740 kilotavua. Sen avulla voidaan yksinkertaisen rajapinnan yli lähettää Chirp-signaaleja. SDK toteuttaa fyysisen kerroksen ja datakerroksen OSI-mallissa. Sen päälle on yksinkertaista lisätä esimerkiksi salauskerros tai sovelluskohtainen protokolla.
Lähetetyillä signaaleilla voidaan esimerkiksi mitata laitteiden etäisyyksiä ja luoda NFC-yhteyksiä vaikkapa erilaisten telemetriatietojen siirtoon. Käyttäjä ei tätä ääntä kuule, koska kyse on ultraäänitaajuuksista. Ne toimivat myös meluisissa ympäristöissä sekä kohteissa, joissa RF-linkit eivät suuren radiotaajuisen kohinan takia toimi.