Jotkut ehkä muistavat ultralaajakaistaisen UWB-tekniikan vuosien takaa. Siitä haluttiin erittäin nopea langaton yhteyden laitteiden välille, eräänlainen langaton HDMI. Nyt UWB:lle halutaan uutta käyttöä tarkasta paikannuksesta. Asiaa edistämään on perustettu uusi konsortio.
FiRa-konsortio julkistettiin virallisesti eilen. Mukana ovat esimerkiksi NXP, Samsung, Bosch, Sony ja ASSA Abloy. Tavoite on sama kuin konsortioissa aina: taata eri valmistajien laitteiden ja järjestelmien yhteensopivuus.
Nimi FiRa tulee sanoista Fine Ranging eli tarkka paikannus tai sijoitus. Tekniikka käyttää lyhyitä, 2 nanosekunnin pulsseja 6-9 gigahertsin alueella ja laskee signaalin takaisinheijastumisen perusteella suuntaa ja etäisyyttä, eli paikkaa.
Konsortion mukaan UWB ei lyönyt läpi nopean datansiirron tekniikkana, sillä se kisasi liikaa wifin kanssa. Wifi oli aiemmin, varsinkin standardien ensiversioissa varsin heikko, mutta ajan myötä siitä on kehittynyt erittäin nopea, vankka ja kantamaltaan hyvä radiotekniikka.
FiRa-tekniikkaa lähdetään kehittämään IEEE 802.15.4/4z-standardien pohjalta. FiRan fyysinen kerros perustuu IEEE-määrityksiin, mutta sovelluskerrokseen konsortion on tarkoitus kehittää alhaisen bittinopeuden tekniikka, joka mahdollistaa paikannuksen jopa alle 10 sentin tarkkuuteen.
FiRan etuna on se, ettei linkki aiheuta häiriöitä muille lyhyen kantaman radioille. Yhteys voidaan myös salata vankasti. Se kisaa kuitenkin esimerkiksi uuden Bluetooth 5.1 -standardin kanssa, jolla päästään alle metrin paikannustarkkuuteen. FiRa-linkin tarkkuus on kuitenkin aivan toista maata.