Suomen talouselämään tuli tänään mukava piristysruiske, kun Google kertoi 600 miljoonan euron laajennuksestaan Haminassa. Datakeskustoimijoiden järjestön FDCF:n puheenjohtaja Antti Laine toivoo nyt, että datakeskusten energiaverotus saatetaan Ruotsin tasolle.
Suomalaiset datakeskukset antavat länsinaapurille melkoisesti etua sähkölaskun muodossa. Meillä yli viiden megawatin laitokset maksavat energiaveroa 7 euroa megawattitunnilta, kun Ruotsissa summa on 50 senttiä. Pienissä laitoksissa kotimaiset datakeskukset maksavat energiaveroa peräti 45 kertaa enemmän kuin Ruotsissa.
Laine toivoo, että datakeskusten ja muun raskaan teollisuuden energiaratkaisut neuvotellaan ensi vuonna, jolloin ne voisivat tulla voimaan vuonna 2021. Tämä voisi olla merkittävä tekijä, kun Suomen tämän hetken 200-300 megawatin datakeskuskapasiteettia tulevina vuosina kasvatetaan.
Laineen mukaan yritysten datan siirto kaupallisiin datakeskuksiin on myös ympäristöteko, sillä uudet datakeskukset toimivat pitkälti Googlen mallin mukaisesti uusiutuvalla energialla. Hän pitää myös ajatusta siitä, etteivät datakeskukset työllistä, sitkeään elävänä myyttinä.
- Serveririvien välissä ei tietenkään kovin paljon väkeä liiku, mutta erilaiset oheistoiminnot työllistävät satoja ihmisiä Haminassakin. Välillisesti hyöty on vielä suurempi, Laine muistuttaa.
Energiaveron tarkistukselle olisi Laineen mukaan otollinen aika juuri nyt monesta syystä. Pohjoisen datakaapeli alkaa pikkuhiljaa konkretisoitua, mikä avaa Suomelle tietä Euroopan ja Aasian datahubina.
- Lisäksi monia suuria datakeskushankkeita on jäädytetty Euroopassa. Amsterdamissa verkon siirtokapasiteetti on tukkeutunut ja jo kaavaillut keskukset eivät nousekaan Tanskaan. Tässä voisi olla Suomen sauma saada lisää keskuksia ja sitä kautta töitä, Laine arvioi.