logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Maailmasta on tulossa älykäs. Yhä useampi esine ympärillämme sisältää prosessorin. Niiden suorituskyvyn ansiosta elämästämme tulee helpompaa. Mutta kuinka näille eri prosessoreille syötetään virtaa parhaalla ja energiatehokkaimmalla tavalla?

Esineiden internet, älykoti, älykaupunki… Pitkän aikaa tällaisia termejä pidettiin tyhjinä iskusanoina. On kuitenkin yhä ilmeisempää, että termien takana on todellisia, konkreettisia sovelluksia, jotka tunkeutuvat jokapäiväisiin rutiineihimme tai ovat jo tiukasti integroituneet osaksi elämäämme.

Merkittävä osa esineiden internetiä ja vastaavia tekniikoita on liitettävyys. Kodin termostaatista autoon kaikki laitteet on liitetty verkkoon ja ne kommunikoivat toistensa kanssa tai pilvessä. Kasvavat datamäärät ja -nopeudet tarkoittavat, että tarvitaan uusia teknologioita kuten 5G. Ei kuitenkaan pidä unohtaa toista näkökulmaa: ilman riittävää laskentatehoa ei voida toteuttaa niin laitteiden toimintoja kuin niiden liitettävyyttäkään.

Oikea prosessori

Mikään laite ei tänä päivänä voi toimia ilman sovellusprosessoria. Pilveen tai muihin laitteisiin liittyminen on yksi niiden tehtävistä, mutta erityisesti kommunikointi käyttäjän kanssa vaatii paljon laskentatehoa. Laadukkaat videot, 2D- ja 3D-grafiikka ja ääniohjaus vaativat uusimpia ja edistyneimpiä prosessoreja.

Yksi esimerkki tällaisesta on NXP:n i.MX 8M Mini -perhe.

Optimoidakseen yhtä wattia kohti suoritettujen käskyjen määrän NXP i. MX 8M Minille on integroitu jopa neljä Arm Cortex-A53 -ydintä, jotka operoivat jopa 1,8 gigahertsin kellotaajuudella yhdessä Arm Cortex-M4 -prosessorin kanssa, jopa operoi jopa 400 megahertsin kellotaajuudella.

i.MX 8M Mini -piiriperhe tukee 1080p-videon prosessointia, 2D/3D-grafiikkaa, edistyneitä audiotoimintoja ja valikoimaa nopeita liitäntöjä. Tämä tekee siitä ihanteellisen laajaan valikoimaan kuluttaja- ja teollisuussovelluksia.

Teholähde

Pelkkä oikean prosessorin valinta ei riitä. Sille täytyy myös varmistaa vaadittava virransyöttö. Teholähteen suunnittelu on usein haastava tehtävä: prosessori vaatii valikoiman erilaisia, erittäin tarkkoja syöttöjännitteitä, jotka kaikki täytyy jaksottaa täsmällisesti prosessorin käynnistämiseksi tai sammuttamiseksi. Lisäksi muisti ja muut oheislaitteet vaativat myös virransyötön. Tietenkin voisi työskennellä useiden yksijännitteisten regulaattorien kanssa, mutta käytössä oleva piirikorttiala on rajoitettu ja jännitteen jaksotuksen vaatimukset voivat olla hyvin monimutkaisia.

Ilmeinen ratkaisu tähän ongelmaan on käyttää PMIC-tehonhallintapiiriä (Power Management IC). Juuri oikea tehonhallintapiiri yhdistää kaikki teholähteet hyvin pieneen tilaan, vähentää vaadittavien ulkoisten komponenttien määrää, kasvattaa aputoimintojen määrää sovelluksissa ja integroi mukaan tehonjaksotuksen. PMIC-piiri on paljon tehokkaampi ratkaisu kuin yksittäisten jänniteregulaattorien ja ohjauslogiikan käyttäminen.

Jotta teholähdepiiristä saisi täyden hyödyn irti, se täytyy räätälöidy kullekin prosessorille. Esimerkiksi ROHM:n uusi BD71847AMWV-piiri on optimoitu NXP Semiconductorsin i.MX 8M mini -sovellusprosessorille.

ROHM:n ratkaisu

PMIC-piirille on integroitu kaikki i.MX 8M mini -sovellusprosessorin vaatimat teholähteet sekä sovellusprosessorille että DDR-muistille ja järjestelmän yhteiselle I/O:lle: kuusi DC/DC-muunninta, kuusi LDO-regulaattoria ja 1,8/3,3 voltin tehokytkin SDXC-korteille. Lisäksi PMIC-piirillä on ohjelmoitava tehonohjauksen jaksotin (sequencer), joka voi tukea eri sovelluksia. Monia toimintaparametreja kuten lähtöjännitteet, jännitteen muutosnopeudet, tehotilasiirtymät, reset-toiminta, jne. voidaan konfiguroida OTP:n kautta ja/tai ohjelmoida ohjelmistolla. Kattava monitorointi ja suojauspiirit täydentävät PMIC-piirin mahdollisuudet.

Kaikki nämä toiminnot on integroitu kompaktiin 7 x 7 -milliseen QFN-koteloon, jossa on 56 nastaa. Nastoitus on suunniteltu mahdollistamaan helppo liitäntä NXP:n i.MX 8M mini -prosessoriin ja DDR-muistiin. Integroimalla kaikki välttämättömät komponentit samalle sirulla tarvitaan noin 47 prosenttia vähemmän komponenttia erillisratkaisuun verrattuna, ja piirikorttiala pienenee 42 prosenttia (3-tyypin yksipuolinen PCB). Kaksipuolisella kortilla voidaan saavuttaa alle 300 neliömillin korttiala. PMIC-piirin laaja 2,7-5,5 voltin syöttöjännitealue tukee useita syöttöjännitteitä yksikennoisista litiumioniparistoista USB-syöttöön ja teholähteisiin.

BD71847AMWV-piirillä voidaan syöttää virtaa koko järjestelmään ja sen kuudesta täysin integroidusta buck-tyyppisestä DC-DC-muuntimesta saadaan 16,5 ampeerin virta ja kuudesta LDO-regulaattorista yli 1,1 ampeeria. Hyvä tehomuunnoksen hyötysuhde saavutetaan laajalla lähtöjännite- ja kuorma-alueella valitsemalla automaattisesti pulssin leveys ja pulssin taajuusmodulointi. Kaikki buck-regulaattorit käyttävät integroituja tehokytkimiä 2/1,5 megahertsin taajuudella, minkä ansiosta voidaan käyttää matalan profiilin induktoreja.

Lähtöjännite on ohjelmoitavissa laajalla alueella ja kaksi buck-regulaattoria toimii DVS-tekniikalla (dynaaminen jännitteen skaalaaminen), mikä modernit järjestelmäpiirit vaativat. Näin saavutetaan prosessorien ihanteellinen energiankulutus tehtävää kohti. Kaikissa LDO-regulaattoreissa on ohjelmoitava lähtöjännite ja lähtövirtaa voidaan tuottaa jopa 300 milliampeeria.

BD71847AMWV-piirille on integroitu konfiguroitava tehojaksotin, jonka ansiosta voidaan ohjelmoida kaikkien 12 kytkin- ja lineaariregulaattorin käynnistysjakso sekä sen lähtöjännitteet SoC-piirin vaatimusten mukaan. Prosessorien tehotilasiirtymät käynnistetään I/O-liitännän kättelyllä ja ohjelmoitavalla virtanäppäimellä. Virtanapin toiminta voidaan ohjelmoida laajalla alueella I2C-liitännän kautta. Tätä liitäntää voidaan myös käyttää modifioimaan sähköistä toimintaa, kuten lähtöjännitettä, dynaamisen jännitteensäädön aloittamista (mikäli DVS on käytettävissä), toimintatiloja, jne. PMIC-piirillä on 32,768 kilohertsin kideoskillaattoriohjain ja ajastinvauhtikoira järjestelmän turvallisuutta varten.

Kehitysympäristön avulla käyttäjät voivat helposti evaluoida BD71847AMWV-piiriä. Tehonhallintapiiri sisältyy NXP:n i.MX 8M mini -evaluointipakettiin ja sen ajuri on integroitu evaluointipaketin BSP-korttiohjelmistoon.

Artikkeli on ilmestynyt ETNdigi-lehden numerossa 2/2019. Sitä pääset lukemaan ilmaiseksi täällä.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article