STMicroelectonicsin 32-bittiset mikro-ohjaimet ovat erittäin suosittuja sulautettujen sovellusten moottoreita. Vuosien varrella ST on kasvattanut ohjainperheen ominaisuuksia tiheään, mutta tänään yhtiö esitteli piiriperheen, joka vie ohjaimet tehonkulutuksen osalta aivan uudelle tasolle.
Uusi STM32U5 ei ole ST:n ensimmäinen vähävirtaisten 32-bittisten perhe. Itse asiassa STM32L1 oli ensimmäinen Cortex-M-pohjainen ultravähävirtaiseksi mainittu jo vuonna 2009.
U5-perheestä tulee kuitenkin eittämättä ST:n uusi yleiskäyttöisten ohjainten lippulaiva. Yhtiö on onnistunut kutistamaan ohjaimen tehonkulutusta eräti 90 prosenttia aiempaan verrattuna. Tämä perustuu uuteen LPBAM-tekniikkaan.
LPBAM (low-power background autonomous mode) viittaa tekniikkaan, jossa ohjain pysttyy keräämään esimerkiksi oheislaitteiden syötteitä – vaikkapa anturidataa – ilman, että Cortex-M33-ydint tarvitsee herättää. Ohjain voidaan ohjelmoida esimerkiksi niin, että ydin herätetään vasta, kun tietty määrä anturisignaaleja on kerätty.
ST:llä mikro-ohjainten markkinoinnista vastaava Yvon Gourdonin mukaan haastavinta LPBAM-tekniikan kehittämisessä oli saada oheislaitteet toimimaan autonomisesti. Toinen tärkeä projekti oli työkalujen kehittäminen niin, että toiminnon ohjelmointi olisi helppokäyttöistä graafisessa STM32 Cube -ympäristössä.
Tulokset ovat vaikuttavia. STM32U5-piirit noteeraavat eri ULP-benchmark-testeissä aivan omia lukemiaan. Esimerkiksi ULPMark-testissä ohjain saa tuloksen 535, mikä on yli kaksi kertaa parempi kuin kahden megatavun muistilla varustetun L4+-ohjaimen tulos.
Lisäksi U5-ohjaimet ovat markkinoiden ensimmäiset, jotka saavuttavat 3-tason suojauksen PSA:n luokittelussa. Piiri tulee myyntiin syyskuussa 1 ja 2 megatavun muistiversioina ja kahdeksana eri koteloversiona.