logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Moni yritys yrittää lähteä digitalisoimaan prosessejaan. Usein ensimmäinen askel on datan kerääminen tuotannosta antureilla. Tämä data pitää suojata ja sitä pitäisi hyödyntää jotenkin. Amazonin AWS auttaa tässä. Yhtiön valmistuksen erikoisratkaisuista vastaava Jan Metzner selvensi, miten.

IoT alkaa anturista ja oikeastaan siitä pisteestä, missä data generoidaan. AWS tunnetaan suurimpana pilvipalveluntarjoajana, mutta asiakkaitaan se auttaa jo pienimissä IoT-laitteiden mikro-ohjaimissa.

- Meillä on mikro-ohjaimen käyttöjärjestelmä Amazon FreeRTOS, jossa avoimeen käyttöjärjestelmään on lisätty oma protokollapino. Se lisää ohjaimiin TLS-suojauksen ja integroinnin verkkoprotokollaan.

Kun AWS käynnisti IoT Core -palvelut pilvessä, vaatimukseksi esitetttiin, että yhteyksien piti tukea TLS 1.2 -salausprotokollaa. - Monet sanoivat, ettei se ole mahdollista niin pienissä laitteissa, mutta onnistuimme kehittämään ohjelmistopinon, joka tukee Internetin standardia salausta myös pienissä sulautetuissa laitteissa. Tietoturvakirjastot on myös julkaistu MIT-lisenssin alla, joten niitä voivat muutkin FreeRTOS-käyttäjät käyttää, Metzner kehuu.

Anturin ohjaimen kautta IoT-data siirtyy ensin yhdyskäytävään. Siihenkin AWS:llä on ratkaisu. - AWS IoT Greengrass on mikropalvelupohjainen ohjelmisto, joten sen päällä voidaan ajaa erilaisia palveluita, joita voi kehittää pilvessä ja ottaa käyttöön yhdyskäytävässä. Sen avulla voidaan liittyä antureihin tai tehdaslaitteisiin.

Greengrassissa on sama tietoturvan taso kuin pilvessä ajettavassa AWS IoT Coressa. Se voi kommunikoida FreeRTOS-laitteiden kanssa TLS-salattuna. Greengrassilla on yhteys laitetason tietoturvamoduuliin, johon voidaan tallentaa yksityiset salausavaimet. - Datan salaus tapahtuu tässä salausosiossa, joten avain ei lähde minnekään IoT-laitteesta. Avaimeen ei edes pääse käsiksi, Metzner selventää.

Yhä useammin IoT-dataa halutaan prosessoida verkon reunalla. Mitä vähemmän dataa joudutaan siirtämään pilven ja tuotannonvalvonnan välillä, sen parempi. Verkon reunalla pitäisi myös pystyä tekemään päättelyjä. Tämäkin on jo täysin mahdollista.

- Usein näemme esimerkiksi tuotantoympäristöissä, joissa latenssi on tärkeässä roolissa, että koneoppimismalleja halutaan hyödyntää jo IoT-laitteessa tai yhdyskäytävässä. Sagemaker-palvelu voi kääntää koneoppimismallin tavukoodiksi, joka on optimoitu kohdelaitteistolle. Näin voidaan ajaa tekoälyä jo sulautetussa laitteessa, eikä kaikkea dataa tarvitse syöttää pilvipalveluun.

Tässä ei ole kyse vain yksinkertaisesta datapisteiden reuna-arvojen mittaamisesta. Yhä useammin halutaan esimerkiksi koneoppimismallin avulla tunnistaa jotakin videostriimistä. - Jos haluaa tehdä analyysiä pilvessä, se kyllä onnistuu mutta vie tyypillisesti 30-40 millisekuntia.

Yhteydestä riippuen tämä voi hidastaa tuotantolinjaa. Tämän takia asiakkaat voivat haluta, että inferenssi tehdään jo verkon reunalla. AWS:llä on esimerkiksi Panorama-laite, johon voidaan syöttää pilvessä kehitettyjä ML-malleja. – Kyse on black box -tyyppisestä ratkaisusta, jolla voidaan analysoida valvontakameran kuvavirtaa ja tunnistaa siitä haluttuja asioita. Lisäksi laitteella voidaan seurata koneiden lämpötila- ja tärinäarvoja, Metzner kertoo.

Tällaiset päästä-päähän -ratkaisut tekevät elämän helpommaksi asiakkaalle ja tällaisia he usein haluavat erityisesti videostriimien analyysiin. AWS tarjoaa asiakkailleen valmiita ML-malleja, mutta niitä saa myös ostaa Marketplace-kaupasta. - Mallin voi myös rakentaa itse ja käyttää sitä.

Yleensä ajatellaan, että teollisuudessa laitteet on suojattu ja kuluttajien laitteissa suojaus on retuperällä. Jan Metznerin mukaan tähän ei ole mitään pakottavaa syytä.

- Ongelma on se, että monet kulutuslaitteet ovat suojaamattomia. Jokainen laite pitäisi olla suljettu oletusarvoisesti. Näin pitäisi olla firmwaren kirjoittamisesta siihen asti, kun laiteohjelmistoa joudutaan päivittämään. Jos valmistaja huomaa, että laiteohjelmistossa on vika, se pitäisi pystyä päivittämään tietoturvallisesti.

Metznerin mukaan markkinoilla on huonosti suojattuja laitteita, koska valmistajat eivät investoi turvallisuuteen. – Heidän mukaansa on niin monimutkaista rakentaa suojaus sulautettuun laitteeseen. Tämän takia kehitimme FreeRTOSin, jotta suojaus olisi mahdollisimman helppoa.

Jos valmistajat eivät tätäkään tee, AWS voi aina pakottaa asiakkaan suojaamaan laitteensa. Turvattomasti ei AWS:n pilveen voi päästä, eikä sen palveluja, instansseja pääse käyttämään. Tässä AWS:llä on myös palveluita, joilla asiakkaita voi auttaa. Esimerkiksi AWS IoT Device Defender havaitsee, jos jossakin laitteessa on portti auki. Jos operoi suurta joukkoa IoT-laitteita, täytyy olla ratkaisuja, jotka monitoroivat asiakkaan kaikkia laitteita.

- Jos laite on suojattu oikein, siihen on hyvin vaikea päästä kiinni ulkoapäin, Matzner vakuuttaa.

MORE NEWS

Suomi ei enää 5G-kärjessä – Ooklan raportti paljastaa yllättäviä eroja Euroopassa

Tuore Ooklan raportti maalaa yllätyksellisen kuvan Euroopan 5G-tilanteesta: perinteisesti mobiiliteknologian etulinjassa kulkenut Suomi ei enää yllä kärkisijoille 5G-peitossa. Sen sijaan Tanska, Ruotsi ja Sveitsi johtavat nyt kattavuustilastoja, kun taas Suomi jää alle EU:n keskiarvon.

AFE-tehopiireissä ratkaisee oikea tasapaino

ETN - Technical articleAnalogisen etupään (AFE) valinta on keskeinen osa tehosovelluksen suunnittelua. Valinta on usein tasapainottelua suorituskyvyn, kustannusten ja toteutuksen monimutkaisuuden välillä – integroidusta SoC-ratkaisusta aina erilliskomponentteihin asti.

Kiina rajoittaa sähköautojen akkuteknologioiden vientiä länteen

Peking on ilmoittanut uusista rajoituksista, jotka vaikeuttavat keskeisten sähköautojen akkuteknologioiden siirtoa ulkomaille. Kiinan kauppaministeriön mukaan kahdeksan avainteknologian vienti — mukaan lukien sähköautojen edullisiin akkuihin liittyvät ratkaisut — edellyttää jatkossa valtion myöntämää vientilupaa. Päätös tuli voimaan välittömästi. Asiasta raportoi NY Times -lehti.

OnePlussan uusi myyntitykki tulee vaikeille markkinoille

Maailmanlaajuinen älypuhelinmarkkina kasvoi vaivaisen prosentin vuoden 2025 toisella neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö IDC. Taloudellinen epävarmuus, Kiinan heikko kysyntä ja inflaatio painavat erityisesti halvempien Android-puhelinten myyntiä. Näissä oloissa OnePlus tuo markkinoille uuden Nord CE5 -mallinsa – edullisen, mutta ominaisuuksiltaan yllättävän kovan laitteen.

Kaapeli haastaa kuidun – suomalainen Teleste kehityksen kärjessä

Teleste ja VodafoneZiggo rakentavat ensimmäistä suuren mittakaavan DOCSIS 4.0 -verkkoa Euroopassa 1.8 GHz -taajuusteknologialla. Uusi ratkaisu tuo kaapeliverkoille kuituyhteyksien kaltaisen suorituskyvyn.

Tältä muistitikulta ei voi varastaa dataa

Kingston on julkaissut maailman ensimmäisen FIPS 140-3 Level 3 -sertifioidun ja TAA-yhteensopivan USB-muistitikun. Uusi IronKey D500S nostaa tietoturvan uudelle tasolle ja tekee luvattomasta pääsystä tallennettuun dataan käytännössä mahdotonta. Laite on suunniteltu erityisesti viranomaisille, puolustussektorille ja kaikille organisaatioille, jotka käsittelevät erittäin arkaluontoista tietoa.

Testaus vie kohti globaaleja 5G-verkkoja

Mittauslaitevalmistaja Anritsu on vahvistanut 3GPP Release 17 -standardin mukaiset NR NTN -testitapaukset 5G NR -mobiililaitteiden testausalustallaan ME7834NR. Testit on hyväksytty 3GPP:n RAN5-työryhmässä, joka vastaa radioteknologioiden testausmäärityksistä.

Kuivaelektrodilla kaksinkertainen kapasiteetti akkuun

Adelaiden yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uudenlaisen kuivaelektrodin sinkki-jodiakkuun, joka tuottaa yli kaksinkertaisen suorituskyvyn perinteisiin litiumioni- ja jodiakkuihin verrattuna. Kyseessä on merkittävä edistysaskel erityisesti uusiutuvan energian varastointiin ja sähköverkon tasapainottamiseen.

Merkittävä läpimurto kondensaattoreissa

Japanilainen Murata on saavuttanut merkittävän teknologisen läpimurron kondensaattoriteknologiassa. Yhtiö on käynnistänyt maailman ensimmäisen massatuotannon 47 mikrofaradin (μF) monikerroksisista keraamisista kondensaattoreista (MLCC) ultrakompaktissa 0402-tuuman koossa (1,0 × 0,5 mm).

NI yhdisti 14 instrumenttia opiskelijoiden mittauslaboratorioon

NI:n nykyään omistava Emerson on julkistanut uuden NI Digilent Analog Discovery Studio Max -laboratoriolaitteen, joka yhdistää peräti 14 mittaus- ja testausinstrumenttia yhteen kannettavaan yksikköön. Opetuskäyttöön suunniteltu laite on kehitetty helpottamaan elektroniikan ja mittaustekniikan opetusta sekä luokkahuoneessa että etäympäristöissä.

Samsung siirtymässä piihiiliakkuihin?

Samsung on tiettävästi ostanut yhdysvaltalaisen Group14 Technologiesin 4,5 miljardilla dollarilla. Kauppa viittaa vahvasti siihen, että yhtiö on vihdoin siirtymässä uuteen aikakauteen mobiililaitteiden akkuteknologiassa – kohti piihiiliakkuja.

Fold 7 on Samsungilta napakymppi

Samsung on esitellyt jo seitsemännen polven taivuteltavat Fold- ja Flip-mallinsa. Yhtiössä on nyt kuunneltu käyttäjiä tarkalla korvalla ja erityisesti Fold 7:ssa on tehty iso hyppäys eteenpäin. Aiempaa selvästi ohuempi laite on näytöltään leveämpi ja pitää sisällään lähes kaiken Galaxy S25 Ultran raudan. Tuloksena on mahdollisesti paras Android-laite koskaan. Toki myös Samsungin historian kallein älypuhelin.

Qt:n havittelema IAR tukee avointa Zephyriä

Suomalaisen Qt Groupin ostokohteena oleva ruotsalainen IAR laajentaa työkalutukeaan sulautettujen järjestelmien kehittäjille. Yhtiö ilmoitti tiistaina tarjoavansa täyden tuotantovalmiin tuen avoimen lähdekoodin Zephyr RTOS -käyttöjärjestelmälle osana IAR:n Arm-työkalupaketin versiota 9.70.

VTT vetämään EU:n kvanttiprosessorien valmistushanketta

Euroopan unioni on valinnut VTT:n koordinoimaan laajaa eurooppalaista hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suprajohtavien kvanttiprosessorien valmistusteknologioita. SUPREME-pilottilinjaksi nimetty hanke tuo yhteen 23 huipputoimijaa kahdeksasta EU-maasta, ja sen on määrä käynnistyä vuoden 2026 alussa.

OnePlus Nord 5 on tehokas paluu juurille

OnePlussan Nord-mallisto on ollut alusta lähtien yrityksen vastaus niille käyttäjille, jotka kaipaavat huippuluokan ominaisuuksia, mutta ilman lippulaivahintaa. Uusi OnePlus Nord 5 jatkaa tätä perinnettä vakuuttavasti, ja tekee sen paikoin paremmin kuin kalliimmat kilpailijansa.

Älykäs sähköverkko vaatii äärimmäisen tarkkaa ajastusta

ETN - Technical articleÄärimmäiset sääilmiöt, uusiutuvan energian vaihteleva tuotanto ja kasvava energiankysyntä haastavat perinteiset sähköverkot ennennäkemättömällä tavalla. Vastaus tähän haasteeseen on älykäs sähköverkko – ja sen toimintavarmuuden ytimessä ovat SiTimen edistyneet MEMS-ajoitusratkaisut. Tässä artikkelissa pureudutaan siihen, miksi tarkka ajoitus on elintärkeää modernissa sähköinfrastruktuurissa.

Renesas tuo tekoälykiihdytyksen mikro-ohjaimiin

Renesas on esitellyt uuden RA8P1-mikro-ohjainperheen, joka määrittää uudelleen suorituskyvyn rajat mikro-ohjaimille. Uudet piirit yhdistävät 1 GHz:n Arm Cortex-M85 -prosessorin, 250 MHz:n Cortex-M33 -ytimen ja Arm Ethos-U55 -tekoälykiihdyttimen, mahdollistaen jopa 256 GOPS:n AI-suorituskyvyn – ensimmäistä kertaa MCU-luokassa.

Suunnittelijoille ohjeet uusien SMARC-korttien kehitykseen

Sulautettujen järjestelmien standardointiryhmä SGET on julkaissut uuden SMARC Design Guide v2.2 -suunnitteluoppaan, joka tarjoaa ajantasaiset ohjeet kehittäjille ja laitearkkitehdeille SMARC 2.2 -moduulien toteuttamiseen. Dokumentti täydentää elokuussa 2024 julkaistua SMARC 2.2 -standardia, jonka mukaisia korttimoduuleja on jo laajasti tarjolla eri valmistajilta.

Radiolaitedirektiivi uudistuu jo ensi kuussa – reitittimiin voi tulla päivityksiä

EU:n radiolaitedirektiivin (RED) uudet tietoturvavaatimukset astuvat voimaan elokuun alussa. Kyseessä on merkittävä muutos, joka vaikuttaa paitsi laitevalmistajiin myös teleoperaattoreihin ja jälleenmyyjiin. Uudet vaatimukset koskevat langattomia laitteita, jotka pystyvät yhdistymään internetiin, ja tavoitteena on parantaa verkkoturvallisuutta, suojata käyttäjän yksityisyyttä ja torjua petoksia.

Qt ostamassa ruotsalaisen IAR:n – merkittävä laajennus kehitystyökaluissa

Suomalainen ohjelmistotalo Qt Group on tehnyt julkisen ostotarjouksen ruotsalaisesta I.A.R. Systems Group AB:stä. Yrityskauppa on arvoltaan noin 2,3 miljardia Ruotsin kruunua ja vahvistaisi merkittävästi Qt:n asemaa sulautettujen järjestelmien kehitystyökalujen markkinoilla.

article