Lisätty todellisuus tai keinotodellisuus ovat nopeasti lyömässä läpi kaupallisesti. Belgialaistutkijat ovat kehittäneet tekniikan, joka mahdollistaa silmän seuraamisen reaaliajassa. Tämä mahdollistaa vähemmän tehoa kuluttavien ja nopeampien virtuaalilasien toteuttamisen.
Tämän hetken virtuaalilasit perustuvat kameroiden käyttöön silmän liikkeiden seurannassa. Kamerat pystyvät seuraamaan liikettä tarkasti, mutta niiden nopeus - käytännössä virkistystaajuus - ei riitä seuraamaan silmän nopeita liikkeitä.
IMECin ja Holstin tutkimuskeskuksessa on kehitetty sähköisiin antureihin perustuva silmän liikkeiden seuranta. Yhtä silmää varten ratkaisussa on neljä elektrodia, joista kaksi seuraa silmän liikettä vaakasuunnassa ja kaksi pystysuunnassa.
IMECin anturit integroitiin laseihin. Anturien tuottama informaatio silmän liikkeistä prosessoidaan erillisillä algoritmeilla, joilla signaalit muunnetaan tarkaksi sijainniksi sen perusteella, miten silmä liikkuu katseen keskikohdasta.
Reaaliaikainen tarkka silmän sijainti ja liike voitaisiin toteuttaa myös suurnopeuskameroilla, mutta tämä olisi erittäin kallista. IMECin ratkaisu on viis kertaa nykyisiä virtuaalilaseja edullisempi ja jopa neljä kertaa nopeampi.
Käytännössä tekniikka tuottaa realistisemman näkymän esimerkiksi virtuaalipeleissä. Silmän liikkeiden tarkka havaitseminen mahdollistaa myös esimerkiksi räpyttelyn hyödyntämistä virtuaalisissa käyttöliittymissä. Objektin katsominen ja silmän räpäytys voisi esimerkiksi avata dokumentin, kansion tai sivuston, tutkijat visioivat.