Ledin säteilemän valon väriä voi säätää muuttamalla siinä käytetyn puolijohteen kidekokoa. Saksalaistutkijat ovat nyt kehittäneet nerokkaan ja taloudellisen tavan muuttaa kidekokoa. Tekniikka sopii myös massavalmistukseen.
Ledi tuottaa tarkkaan määriteltyä väriä infrapunan ja ultravioletin vliselä alueella. Säteilyn tarkka aallonpituus riippuu käytetyn puolijohteen kemiallisesta rakenteesta.
Joidenkin puolijohteiden kanssa väriä voidaan myös virittää muuntelemalla pulijohteen kidekokoa. Näiden kiteiden kokoluokka on muutamia nanometrejä ja näin mikroskooppisissa rakenteissa alkaa jo ilmetä kvanttimekaanisia vaikutuksia.
Münchenissä sijaitsevan Ludwig-Maximillianin yliopiston tutkijat ovat yhdessä itävaltalaisen Linzin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet menetelmän, jolla edullisen oksidin eli perovskiitin nanokiteiden koko voidaan tuotannossa tarkkaan määritellä. Lisäksi syntyvä nanokalvo voidaan painaa sopiville pinnoille, eli tekniikka voidaan käyttää ledinäyttöjen valmistukseen.
Keskeinen elementti uudessa menetelmässä on muutaman nanometrin paksuinen kiekko, jonka kuvioinnin muoto ja kuvioiden määrä määrittelee nanokiteiden lopullisen koon. Kiekot voidaan valmistaa edullisessa sähkökemiallisessa prosessissa. Tämä kalvo voidaan sijoittaa myös suoraan ledin pintaan, jolloin se estää puolijohteen ja ympäristön välisen kontaktin, joka lyhentää komponentin elinikää.
Seuraavaksi tutkijat haluavat parantaa diodien tehokuutta ja tutkia niiden kaupallista käyttöä esimerkiksi näyttöjen valmistuksessa.