(Embedded World, Nürnberg) Peter Hellström vastaa nykyään Analog Devicesilla Keski-Euroopan myynnistä. Muutama vuosi sitten Linearin Suomen maajohtajana hän kyseenalaisti suomalaista yrityskulttuuria, jonka matkapuhelinvalmistaja Nokian perintö uhkasi pilata. Nyt on merkkejä siitä, että suomalaiset ovat viisastuneet.
Hellströmin kritiikki kohdistui ennen kaikkea siihen, että matkapuhelinalaa hallinneen Nokian outsourcing-kulttuuri vei tuotantoa halvempiin maihin ja yritti puristaa komponenttien hinnan minimiin. Tämä heikensi innovaatiota ja osaltaan vaikutti taatusti myös kännykkä-Nokian tuotteiden haluttavuuteen ja laatuun. Hellström korostaa sitä, että nykyinen verkko-Nokia on aina toiminut toisin.
Suomalaiset voisivat Hellströmin mukaan ottaa mallia Saksasta. Hellströmin mukaan maassa on vankka, usein perheomisteisten pienten ja keskisuurten yritysten joukko, jotka haluavat kilpailla olemalla parhaita. Usein tämä tarkoittaa innovatiivisten, hieman enemmän maksavien komponenttien valintaa.
- Nyt on selvästi merkkejä siitä, että suomalaisyritykset ovat tällä samalla mielellä liikkeellä. Tietenkin näin toimivia yrityksiä on aina ollut, Hellström sanoo ja nostaa hyväksi esimerkiksi Vaisalan.
Miksi innovaatiota korostava kulttuuri on tärkeätä? Syy on yksinkertainen. Se on ainoa tapa, millä suomalaisyritykset voivat pärjätä. – Niin kauan kuin tuotteita suunnitellaan Suomessa ja käytämme parhaita teknologioita, pärjäämme ihan hyvin, Hellström muistuttaa.
Hellströmin Linear on itse osa viime vuosien fuusiobuumia. Liittyminen Analog Devicesiin on sujunut hyvin onnistuneesti. Linear oli ehkä enemmän tuoteorientoitunut yritys. – ADI pystyy paremmin toimittamaan kokonaisratkaisun analogiapuolelle, anturista pilveen koko signaaliketjun, kuten Hellström kehuu.
IoT ja Teollisuus 4.0 ovat nostamassa analogiakomponentit uuteen lentoon. – Datasta tulee uusi öljy ja me voimme auttaa asiakkaita ratkaisujen kehittämisessä, oli kyse sitten tietoturvasta, signaalikäsittelystä tai ohjelmoinnista, Hellström päättää.