Älytehtaista on puhuttu jo vuosia, mutta totuus on, että vasta nyt IoT-tekniikka alkaa olla valmis verkottamaan ja digitalisoimaan tuotantolaitokset. Tähän rakoon iskee oululainen IoT-talo Haltian uudella Smart Factory -alustallaan, joka tuo teollisuusyrityksille täysin integroidun langattoman ja on-site-infrastruktuurin sisältävän IoT-ratkaisun.
Smart Factory perustuu Haltianin alun perin vuonna 2013 esiteltyyn Thingsee-alustaan, jota on vuosien varrella kehitetty paremmaksi. Älytehtaaseen tuodaan uusien ankaria olosuhteita kestävien Thingsee-anturien lisäksi uusi yhdyskäytävälaite sekä Amazonin AWS-pilvessä toimiva datan prosessointi ja analysointi.
Lisäksi alustassa on valinnaisena ominaisuutena yksityinen LTE, joka takaa turvallisen paikallisen langattoman yhteyden. Haltianin anturilaitteissa käytetään tamperelaisen Wirepasin IoT Mesh -verkkotekniikkaa siirtämään dataa paikalliseen Thingsee-yhdyskäytävälaitteeseen, joka sitten välittää sen paikan päälle asennettuun palvelinjärjestelmään. Tämän ansiosta tehtaat voivat paikan päällä käsitellä kaikkia IoT-sovelluksia ja kerätä anturidataa ilman, että dataa tarvitsee siirtää julkisen internetin kautta.
- Asennus ei edellytä tuotantokatkoksia, ja digitalisointi-investoinnin kustannukset ovat 90 prosenttia pienemmät datapistettä kohden perinteisiin automaattiventtiileihin verrattuna, Haltianin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Pasi Leipälä selittää.
Eilen Haltian esitteli kolme uutta tuotetta. Thingsee Angle (kuvassa) on manuaalisiin venttiileihin kiinnitettävä anturilaite. Siinä on magneettiset ja mekaaniset kulma-anturit, jotka valvovat venttiilien asentoa, ja se raportoi virheellisissä asennoissa olevista venttiileistä pilveen, jotta huoltohenkilökunta pääsee nopeasti korjaamaan vian. Anturin akku kestää jopa kymmenen vuotta.
Thingsee Environment Rugged -anturi valvoo langattomasti kaikkia tehtaan parametreja, kuten lämpötilaa, kosteutta, valoisuutta ja koneiden käyttöaikadataa, ja raportoi tiedot. Anturissa on kestävä IP67-luokan kotelo, ja se jaksaa mitata kahdella AAA-paristolla jopa viisi vuotta riippuen siitä, kuinka tihein välein anturi on asetettu lähettämään dataa.
Leipälän mukaan uudet laitteet kestävät tyypillisiä tehdas- ja teollisuuslämpötiloja -10 asteesta aina 80 asteeseen. Myös uudet tuotteet valmistetaan Suomessa. Haltian on käyttänyt paljon Sanminan sopimusvalmistusta.
Kolmas uutuustuote on Thingsee Gateway LAN -yhdyskäytävä. Se kerää dataa antureista Wirepas Mesh -protokollaa käyttävän IoT-verkkoyhteyden avulla ja kokoaa sen Ethernetin kautta paikalliseen Thingsee IoT -alustaan. Thingsee LAN -yhdyskäytävä on helppo asentaa, sillä tähän riittää lähiverkkokaapelin ja virtajohdon kytkeminen. Tämän jälkeen se luo automaattisesti yhteyden asiakkaan paikalliseen IoT-verkkoon. Jos lähiverkkokaapelia ei kytketä, yhdyskäytävä toimii Wirepas Mesh -protokollaa käyttävän verkon solmuna/toistimena, jolloin se voidaan sijoittaa sisätiloihin.
Leipälän mukaan Haltianin Smart Factory -alusta on myös valmis 5G-verkkoihin. Tällä hetkellä yhtiö testaa LTE-verkoissa toimivia LTE-M- ja NB-IoT-yhteyksiä, mutta verkot eivät ole vielä valmiit. – Arvioin, että vuosina 2020-2021 nämä tulevat käyttöön siinä mittakaavassa, että tuomme niitä tukevat tuotteet markkinoille. Vielä ei ole niiden aika, Leipälä päättää.