Marraskuussa 2022 tekoälyn startup-yritys OpenAI julkisti ChatGPT-palvelun, joka perustuu luonnollista kieltä tuottaviin laajoihin kielimalleihin. Toisten mielestä uusi tekniikka avaa upeita näkymiä, toisten mielestä kyse on matopurkista, joka pitää sulkea. Pitäisi tekoälyst olla huolissaan?
Tekoäly on esillä myös Embedded Conference Finland -tapahtumassa Dipolissa ensi viikon tiistaina. Tietoturvayhtiö Check Point Softwaren kyberturva-asiantuntija Jarno Ahlström selvittää, mitä tekoäly oikeastaan on. Mihin uudet LLM-mallit pystyvät ja miten tekoälyä käytetään uusien kyberturvaratkaisujen kehityksessä?
ChatGPT on nostanut monen mielessä melkoisen huolen. 1800 tutkijaa Elon Muskin johdolla allekijoritti avoimen kirjeen, jossa vaadittiin AI-tutkimuksen pysäyttämistä puoleksi vuodeksi, koska nopeasti kehittyvästä tekoälystä on tulossa uhka ”ihmiskunnalle”.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat aina pelänneet uusia tekniikoita. Junien kohdalla oltiin varmoja, ettei ihminen kestä yli 50 kilometrin tuntinopeuksia. Puhelimien uskottiin aiheuttavan sähköiskuja. Televisio mädättää aivot ja pilaa silmät. Mikroaaltouuni aiheuttaa lapsettomuutta. Lista on loputon.
Vaikkei tekoäly muuttuisikaan SkyNetiksi, täytyy sen kanssa olla huolellinen. EU on määrittelemässä eettisiä sääntöjä tekoälyn hyödyntämiselle. Pitäisikö esimerkiksi LLM-mallien olla avoimia? Pitäisikö tekoälyn toiminnan olla läpinäkyvää?
Nämä ovat isoja kysymyksiä, joihin joudutaan ottamaan nopeasti kantaa. Selvää on vain se, että tekoäly saattaa olla suurempi muutos maailmalle, kuin mikään aiemmista teollisista vallankumouksista.
ECF23:n ohjelma löytyy täältä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta edellyttää rekisteröitymistä. Se onnistuu täällä.
Kuva: AdobeStock